Horčík (magnézium) - Dôležitosť pre ľudský organizmus a jeho formy
Horčík je minerál, ktorý sa nachádza v krajine, mori, rastlinách, zvieratách i ľuďoch. Je štvrtým z najdôležitejších minerálov v ľudskom tele, a preto by sme nemali zabúdať na jeho pravidelné doplňovanie.
Ľudské telo má zvyšujúce sa nároky na spotrebu horčíka v prípade fyzického a psychického vyťaženia, stresu, pri rôznych chorobách, pri regenerácii svalov, pri kŕčoch a podobne. Práve vďaka podpore normálnej činnosti svalov a syntézy bielkovín horčík hojne užívajú športovci.
Prečo užívať horčík?
Pomerne veľké percento ľudí vie, že horčík pomáha pri kŕčoch. Pokiaľ niekoho kŕče postihnú, napadne ho myšlienka nedostatku horčíka v tele. Na horčíku sú totiž závislé svalové kontrakcie a relaxácia, tvorba kostí, zubov, neurologické funkcie a veľa ďalšieho. Z toho vyplýva, že ďalšie prejavy nedostatku môžu byť vyčerpanie, únava, časté bolesti hlavy, problémy s trávením, vysoký alebo nízky krvný tlak, nespavosť, nevoľnosť a tak ďalej.
Horčík sám o sebe prispieva k mnohým faktorom:
- prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania
- prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu
- prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy
- prispieva k normálnej činnosti svalov
- prispieva k normálnej syntéze bielkovín
- prispieva k normálnej psychickej činnosti
- prispieva k udržaniu normálneho stavu kostí
- prispieva k udržaniu normálneho stavu zubov
- sa podieľa na procese delenia buniek
Aká je odporúčaná denná dávka horčíka?
Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého človeka je 375 mg. Treba si však uvedomiť, že nároky na spotrebu horčíka sa môžu odlišovať napr. u aktívnych športovcov či pri dlhodobom strese. Denný príjem horčíka sa teda líši v závislosti na životnom štýle jedinca, je individuálny a ovplyvnený mnohými faktormi.
V akých potravinách a v akom množstve je horčík?
Horčík je samozrejme obsiahnutý v bežnej strave, ktorú denne konzumujeme. Nie je ale obsiahnutý v takom množstve a kvalite, ktorú telo potrebuje a vstrebe. Tu je pár príkladov, kde môžeme horčík získať a v akom množstve na 100 g potravín.
Potravina |
Horčík (mg na 100 g) |
Percento vstrebateľnosti |
Morské riasy, agar |
770 mg |
20 - 30 % |
Tekvicové semienka (sušené) |
535 mg |
30 - 40 % |
Kakao, suchý prášok (nesladené) |
499 mg |
30 - 40 % |
Mak |
394 mg |
40 - 50 % |
Para orechy (sušené) |
376 mg |
20 - 40 % |
Mandle |
275 mg |
20 - 40 % |
Kešu |
272 mg |
20 - 40 % |
Pohánková múka |
250 mg |
30 - 40 % |
Ovsené vločky |
177 mg |
30 - 40 % |
Bulgur (tepelne upravený) |
164 mg |
30 - 40 % |
Lieskové orechy |
162 mg |
20 - 40 % |
Čierna ryža |
143 mg |
30 - 40 % |
Špenát (tepelne upravený) |
87 mg |
40 - 60 % |
Zubáč (tepelne upravený) |
73 mg |
30 - 50 % |
Tuniak (tepelne upravený) |
63 mg |
30 - 50 % |
Banán |
34 mg |
30 - 40 % |
Akú formu horčíka teda vybrať?
Na trhu je veľké množstvo rôznych foriem horčíka. Vyberajte však iba tie, ktoré sú najlepšie vstrebateľné pre telo. Najlepšie vstrebateľné sú organické chelátové formy. Horčík obsiahnutý v anorganických formách je pre telo minimálne využiteľný.
Anorganické formy | Vstrebateľnosť |
Hydroxid horečnatý | 20 - 25 % |
Uhličitan horečnatý | 30 - 35 % |
Oxid horečnatý (často používaný) | 4 - 10 % |
Síran horečnatý | 20 - 25 % |
Chelátové formy | Vstrebateľnosť |
Citrát horečnatý | 80 - 90 % |
Orotát horečnatý | |
Bisglycinát | 80 % |
Malát | 70 - 80 % |
Taurát | |
Treonát | |
Glukonát |
Chelátové formy odporúčame užívať s vitamínom B6 v prémiovej forme P5P, ktorý využitie horčíka podporuje.
Zaujímavosť: Názov horčíka je odvodený od mesta Magnesia v Malej Ázii (teraz mesto Manisa v Turecku), kde sa už v staroveku dobývali magnéziové rudy.
Nezabúdajte na prevenciu a starostlivosť o svoje telo, investujte do svojho zdravia s MyBears®!